en lyxigare jul för alla

 
nej inte för alla.
 
den här julen har jag verkligen funderat så mycket över kontrasterna i samhället. för jag tycker att de syns så himla mycket tydligare när alla köper mycket mer än vad vi bråukar, äter mycket mer än vad vi brukar och alla talar om att man ska vara så glad. då blir det så sjukt tydligt vilka som inte får äta och som inte är glada. 
i sagan A Christmas Carol blir ebenezer scrooge hemsökt av tre stycken andar som ska få honom att inse julens budskap och värma upp hans hjärta. ande nummer två är som en enorm tomte, som skrattar hela tiden och allt runtomkring honom lyser och glimmar på ett konstigt sätt. grejen med honom är att han är sjukt varm & mysig och obehaglig & skrämmande på samma gång. hans skratt är lite för starkt och hans ögon lyser lite för mycket. så kan jag ibland känna med julen. allt är så mysigt och varmt och merry, men att det liksom är lite obehagligt, eftersom alla inte kan dela det. 
 
i tisdags var jag och några vänner ute på stan och delade ut paket till hemlösa. vi hade arton paket allt som allt, innehållande lite lussebullar, bröd, halsdukar, russin osv. att göra det var något av det bästa jag gjort, men också något av det jobbigaste. det var fantastiskt att få ge något till dem som säkert inte har fått en julklapp på flera år, det var amazing att se deras leenden och skaka hand med dem, prata med dem som ville det och röra vid dem som aldrig blir rörda vid. men det var jobbigt att gå därifrån sen, lämna dem där med lite lussebullar när de egentligen behöver pengar, bostad, ett liv. 
men jag vet att det är bättre att göra något litet än att inte göra någonting alls. och det var inte bara bra för dem som vi gav paket utan det var så sjukt gott för våra hjärtan också. något hände med oss. och det var en kvinna som stoppade oss och frågade oss vad som var i paketen vi hade delat ut, och sa att det var en bra grej vi gjorde. "ja, det är gott för hjärtan!" sa jag och då svarade hon "och för mitt hjärta också!!". så det var bra för de runt omkring också.
 
jag önskar verkligen att alla jular ska bli fyllda av denna sorts eftertanke, om inte mer. jag vill inte längre ha den här obehagligt vridna mysiga härliga julen som inte alla ta får del av.
 
 
 
 

jag vill

man kanske inte kan mätta hundra stycken, men kanske kan man mätta en
 
 
alla kan inte göra stora saker
men alla kan göra små saker med stor kärlek
 
 
Moder Teresa

RSS 2.0